Regelmatig schrijf ik over mijn eigen ervaring met Hashimoto, eten, diëten en mijn gezondheid. Daarnaast deel ik graag nieuwe ontdekkingen, inzichten en andere informatie over voeding en Hashimoto.

Mijn intoleratiepuzzel is compleet

Veel van de Hashimoto-klachten die mensen ervaren komen voort uit voedselintoleranties, dat is een van mijn grootste lessen geweest met oog op Hashimoto. In de meeste gevallen zijn intoleranties voor gluten en/of zuivel de boosdoener, maar in sommige gevallen gaat het om een heel scala aan intoleranties. Ik bleek -tot mijn eigen verbazing- in die laatste groep te vallen. In dit blog vertel ik je over mijn zoektocht naar mijn intolerantiepuzzel, wat het me heeft opgeleverd en hoe jij hier eventueel zelf mee aan de slag kan. Wil je meer lezen over hoe intoleranties en Hashimoto klachten samenhangen, ga dan naar mijn pagina over voeding & Hashimoto, daar leg ik het je allemaal uit.

Het begin van mijn zoektocht

Zo’n 1,5 jaar geleden begon mijn zoektocht. Eerder had ik al wel wat gelezen over gluten, zuivel en soja, en had deze deels uit mijn dieet gehaald. Maar pas toen ik meer leerde over het Hashimoto Eliminatiedieet (elimineren van gluten, zuivel, soja, suiker en alcohol) heb ik het roer echt om gegooid. Ik stopte volledig met deze voedingsgroepen en wat deed dat me goed! Voor dit dieet lag ik door moeheid en hoofdpijn hele dagen alleen maar op de bank en kwam ik kilo’s aan zonder duidelijke oorzaak. Ik voelde me gewoon door en door ellendig. Een paar weken na het starten van het dieet kreeg ik meer energie, nam de hoofdpijn af en stopte ik met aankomen. Ik was duidelijk op de goede weg! Maar ik kwam ook niet echt van mijn klachten af. Mijn intolerantiepuzzel was nog niet compleet.

Een stapje verder: AIP

Precies een jaar geleden besloot ik daarom om nog een stapje verder te gaan met mijn zelfonderzoek om erachter te komen of er mogelijk nog meer intoleranties speelden. Ik ben daarom het auto-immuunprotocol (AIP) gaan volgen. Tijdelijk schrap je daarbij alle voedingsgroepen die erom bekend staan problemen te veroorzaken bij mensen met auto-immuunziekten zoals Hashimoto. Die lijst bevat buiten gluten, zuivel, soja, suiker en alchohol ook noten, zaden, pitten, peulvruchten, eieren, nachtschades (aardappelen, tomaat, aubergine, paprika), granen, pseudogranen en bewerkt voedsel (denk aan e-nummers etc.). Ik merkte na ruim een maand dat mijn darmen echt tot rust begonnen te komen. Langzaamaan en 1 voor 1 ben ik toen ingrediënten die ik eerder liet staan weer gaan invoeren. En steeds hield ik bij hoe ik erop reageerde. Ondertussen begon ik (eindelijk!) gewicht te verliezen en me steeds beter te voelen op eigenlijk alle vlakken. 

Mijn intolerantiepuzzel is compleet

En nu is het dan zover: mijn intolerantiepuzzel is compleet. Nou ja, zo goed als. Er moeten nog een paar laatste dingen uitgezocht worden, maar dat zijn slechts details. Ik heb nu een duidelijk beeld van mijn basis, de voeding waarbij ik me gewoon heel goed voel. En ik weet wat ik nog kan onderzoeken als ik daar in de toekomst zin in heb. Maar voor nu is het even genoeg. Ik ben er ontzettend blij mee! Ik heb mijn lichaam zoveel beter leren kennen en zoveel beter naar de signalen van mijn lichaam leren luisteren. Mijn grootste openbaring was wel mijn intolerantie voor aardappel. Ik wist niet eens dat je hiervoor intolerant kon zijn als ik eerlijk ben. En aangezien dit wekelijks meerdere keren op het menu stond, is het niet gek dat ik altijd last had van mijn darmen. Ik moet nu wel mijn geliefde patatjes en chips missen, maar het is het me zo waard! In het plaatje onderaan deze blog heb ik een volledige lijst gemaakt van al mijn bevindingen. Let wel, deze is dus heel persoonlijk! Wat voor mij werkt, hoeft zeker niet voor een ander te werken. 

Ervaar jij klachten?

Als jij ook nog last houdt van klachten zoals vermoeidheid, niet kunnen afvallen of andere klachten die voorkomen bij Hashimoto – ondanks je medicatie – dan kan het het zeker waard zijn om eens naar jouw voeding en intolerantiepuzzel te gaan kijken. Ik raad je zeker niet aan om in een keer te starten met het AIP dieet (want die is wel echt heftig), maar eerst te beginnen met gluten en eventueel zuivel. Als je merkt dat dat niet (voldoende) werkt, kijk dan eens naar soja, suiker en alcohol. Merk je toch dat jij misschien, net als ik, meer intoleranties hebt, dan kan ik het AIP dieet waarmee je een volledig zelfonderzoek doet zeker aanraden. Als je hier hulp bij nodig hebt, bijvoorbeeld om de juiste stappen uit te denken, maar ook om te leren hoe je een aangepast dieet daadwerkelijk uitvoert op een relaxte manier en laat passen in je leven – stuur me vooral een bericht. Ik denk graag met je mee! Niet alleen ben ik ervaringsdeskundige, ik ben ook zeer creatief in het bedenken van recepten, het uitzoeken van de juiste producten en het verzinnen van passende oplossingen. 

Andere opties

Naast eliminatiedieten zijn er ook verschillende testen op de markt die voedselintoleranties kunnen aantonen. Ik zelf ben het meest fan van zelfonderzoek door middel van diëten, omdat je dan echt ervaart wat eten met je doet en je leert luisteren naar je lichaam. Want de ene intolerantie is de andere niet. Zoals je kan zien in mijn eigen schema onderaan deze blog zijn er sommige voedingsmiddelen die ik helemaal probeer te vermijden en anderen die ik wel in beperkte mate eet, ook al merk ik negatieve effecten als ik er veel van binnen krijg. Zo kan ik zelf echt mijn eigen keuzes maken. Ook hoor ik vaak dat testen niet helemaal volledig zijn en de resultaten niet helemaal blijken te kloppen. Zelf heb ik het echter niet geprobeerd en iedereen moet hier natuurlijk eigen keuzes in maken. 

Je kan het!

En voor iedereen die bezig is met een aangepast dieet of daarmee wil beginnen: Je bent goed bezig! Het is misschien niet altijd makkelijk, maar jij kan dit. Maar vergeet niet om in het proces ook je tijd te nemen en lief te zijn voor jezelf. Zorg dat je geniet van het lekkere eten dat nog wel kan (zie mijn recepten) en zorg dat je een relaxte manier vind, die goed bij je past. 

Heel veel liefs, 

Jonne

Mijn intolerantiepuzzel

Mijn intolerantiepuzzel