De structuur van deze taart doet me een beetje aan een kleverige boterkoek denken. Maar hij smaakt heel anders, een mooie mix tussen kokos en citroen. Aanrader!
De citroenvulling moet ongeveer 2 uur opstijven in de koelkast, dus plan die in voor je aan de taart begint. Verder is het maken van de taart zo gedaan.
Dit is een zoet gerecht en wordt dan ook aangeraden om zeer beperkt te eten bij een Hashimoto vriendelijk dieet. Dus neem zelf een klein stukje en deel de rest lekker uit. Meer weten over suiker? Lees mijn blog.
1 taart | 60 minuten (inclusief 40 minuten in de oven) + 2 uur opstijven in de koelkast
Ingrediënten
- 6 eieren
- 200 g kokosbloesemsuiker
- 200 g gesmolten kokosolie
- zest van 1 citroen
- sap van 3 grote citroenen
- 250 ml kokosmelk
- 75 g glutinous rijstmeel*
- 100 g geraspte kokos
*Dit is rijstmeel van kleefrijst. Hierdoor krijgt de cake die fijne boterkoekachtige structuur. Je kan ook gewoon rijstmeel gebruiken, dan wordt de cake iets droger.
Bereiden
1. Maak de citroenvulling. Doe 2 eieren, 100 gram kokosbloesemsuiker, 100 gram kokosolie, citroenzest en -sap samen in een kom en verwarm het au-bain-marie boven een pan met kokend water. Roer constant. Wanneer het dikker wordt of 78 graden heeft bereikt, neem je het van het vuur. Zorg dat het niet heter wordt dan 80 graden, want dan gaat het ei stollen. Laat het afkoelen en verder opstijven in de koelkast. Liefst iets van 2 uur.
2. Maak de taart. Roer alle overige ingrediënten met een lepel goed door elkaar in een grote kom. Stort het in een ingevette taartvorm en spreid het goed uit. Verdeel nu met twee theelepeltjes toefjes van de citrusvulling over de taart. Als je wat van de vulling overhoudt, gebruik het dan als toetje met wat kokosyoghurt en fruit.
3. Bak de taart. Bak de taart 40 minuten in een voorverwarmde oven van 160 graden. Check of de taart gaar is (hij blijft altijd een beetje kleverig), verleng anders de baktijd met nog eens 15 minuten en zet de oven op 170 graden. Herhaal dit, totdat hij gaar is. Het gaarproces kan per oven verschillen.
Eet smakelijk!