Veel mensen met een auto-immuun aandoening zoals Hashimoto kunnen niet goed tegen groenten uit de nachtschadefamilie. Hieronder vallen o.a. tomaten, aubergines en aardappels. Omdat veel recepten vragen om tomatensaus of tomatenpuree, is het handig om hiervoor een goed alternatief te hebben: De Nomatensaus. Een tomaatachtige saus zonder tomaten. Smaakt ie dan echt naar tomatensaus? Hij komt heel dicht in de buurt! Zeker als je het als onderdeel van een gerecht gebruikt proef je het verschil nauwelijks. Mijn tip, maak meteen een hele grote batch en vries het in. Zo heb je altijd saus achter de hand als dat nodig is.
In dit recept gebruik ik rode wijn. Omdat de saus lang opstaat verdwijnt bijna alle alcohol in het proces, waardoor dit voor de meeste mensen geen problemen oplevert. Wil je helemaal geen alcohol? Laat de wijn dan achterwege. Je kan een beetje extra balsamico- of rode wijnazijn toevoegen als je nog wat zuur mist in de saus.
4 grote weckpotten | 90 minuten
Ingrediënten
- 1 biet
- 1 kg wortelen
- 1 kleine pompoen
- 4 uien
- halve bol knoflook
- 1 el oregano
- 1 el tijm
- 1 el rozemarijn
- 6 laurierblaadjes
- 2 flinke scheuten balsamicoazijn
- 0,25 ml rode wijn (zo’n klein flesje uit de supermarkt)
- sap van 2 sinaasappels
Bereiden
1. Maak de groentenpuree. Schil de biet, wortelen en pompoen. Snijd ze in stukken en doe ze in een grote pan. Voeg gezouten water toe, zodat de groenten net onder staan. Breng aan de kook en pureer de gekookte groenten met het kookwater tot een gladde puree. Laat de pan op zacht vuur op staan.
2. Bak de vulling. Snipper de ui en knoflook. Bak ze samen gedurende ongeveer 5 minuten. Voeg kruiden, zout en laurier toe en bak nog eens 5 minuten. Voeg deze gebakken mix toe aan de groentepuree.
3. Maak de saus. Voeg balsamicoazijn en rode wijn toe aan de pan met de groentepuree. Proef en breng op smaak met zout en peper en eventueel nog wat extra azijn. Laat de saus nog een uur op zacht vuur pruttelen zonder deksel om de smaken te laten mengen en de alcohol te laten verdampen. Roer op het laatst de sinaasappelsap door voor extra frisheid.
4. Bewaar. Laat de saus afkoelen tot kamertemperatuur en verdeel het in weckpotten. Als je het gaat invriezen, laat dan wat ruimte bovenaan vrij, zodat de saus ruimte heeft om een beetje uit te zetten tijdens het vriezen.
Eet smakelijk!