Dit is een perfecte lasagne voor iedereen die een vegetarische lasagne wil maken, zonder vleesvervangers. In dit recept gebruik ik een combinatie van linzen en walnoten in plaats van gehakt. Dit geeft de saus het gewenste volume, smaak én structuur.
Om extra voedingsstoffen aan de lasagne toe te voegen heb ik bloemkool door de bechamel gedaan. De bloemkool met de roomstructuur gaan goed samen. En bloemkool is rijk aan het stofje DIM. Vooral bij vrouwen een belangrijke stof om de oestrogeen hormonen te reguleren. Iets wat vrouwen met Hashimoto vaak goed kunnen gebruiken.
4 personen | 75 minuten
Ingrediënten
- ½ bloemkool
- 2 el + extra olijfolie
- 2 el maisbloem
- 400 ml amandelmelk
- nootmuskaat naar smaak
- 4 tomaten
- 1 ui
- 1 tl tijm
- 1 tl oregano
- 1 el tomatenpuree
- 200 g linzen (uit blik)
- 2 handjes walnoten
- 1 pak glutenvrije lasagnebladen
- 10 cherrytomaatjes
- 2 bosui
Bereiden
1. Maak de bechamel. Snij de bloemkool in stukken en kook het gaar. Doe ondertussen in een steelpan 2 el olijfolie en voeg hier de maisbloem aan toe. Dit moet een beetje gaan klonteren. Bak een paar minuten, tot je het bloem goudgeel ziet worden. Voeg geleidelijk amandelmelk toe terwijl je goed blijft roeren. Het moet een lekkere lobbige consistentie hebben die wel goed schenkbaar is (gebruik evt. meer of minder melk). Haal van het vuur, voeg de bloemkool toe en pureer met de staafmixer tot een gladde saus. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
2. Maak de tomaten-linzensaus. Snij de tomaten kruislings in en dompel ze 30 seconden in kokend water. Haal ze eruit, ontdoe ze van hun schil en snij ze in stukken. Snipper de ui en fruit deze aan in een grote koekenpan. Voeg tijm, oregano en tomatenpuree toe aan de pan en bak even mee. Voeg de tomaten toe aan de pan en laat het pruttelen tot de tomaten uit elkaar beginnen te vallen. Voeg de linzen en walnoten aan toe en breng op smaak met zout en peper.
3. Maak de lasagne. Verwarm de oven voor op 180 graden. Bedek een ovenschaal met een dunne laag van de bechamelsaus, dek af met lasagnebladen, beleg met de tomaten-linzensaus, dek opnieuw af met lasagnebladen. Herhaal dit nog een keer en bedek de laatste laag lasagnebladen met de bechamelsaus. Bedek de lasagne met gehalveerde cherrytomaatjes en bosui ringetjes en nog wat oregano. Bak 30 minuten in de oven.
Eet smakelijk!