Dit is mijn versie van een heerlijke glutenvrije en zuivelvrije Sinterklaas / Wintercake. Ik had bedacht om rustig aan te doen met af en toe een plakje, maar hij was binnen een dag op (mijn vriend heeft wel meegegeten, dat dan weer wel).
Ik gebruik volkoren rijstmeel, dan is hij net weer even wat gezonder. Door banaan toe te voegen kan er ook een stuk minder suiker in dan dat je normaal zou doen, scheelt ook weer. Plus, dat is gewoon heel erg lekker.
Dit is een zoet gerecht en wordt dan ook aangeraden om zeer beperkt te eten bij een Hashimoto vriendelijk dieet. Dus neem zelf niet te veel en deel de rest lekker uit. Meer weten over suiker? Lees mijn blog.
1 cake | 80 minuten (inclusief 60 minuten in de oven)
Ingrediënten
- 200 gr rijstmeel
- 1 tl baking soda
- 1 ½ el speculaaskruiden
- 50 gr kokosbloesemsuiker
- 10 gr witte wijnazijn
- 2 bananen
- 50 gr gesmolten kokosolie
- 2 eieren
- 1 appel
Bereiden
1. Maak het deeg. Doe de rijstmeel, baking soda, speculaaskruiden en kokosbloesemsuiker bij elkaar in een kom en roer goed door. Pureer in een andere kom de azijn, bananen en gesmolten kokosolie tot een gladde mix en roer die samen met de eieren door het meelmengsel tot een glad beslag.
2. Maak de vulling. Schil de appel en snijd ¾ van de appel in kleine blokjes van een halve centimeter. Roer deze door het beslag, zodat het goed verdeeld zit in het deeg. Stort het deeg dan in een ingevet cakeblik. Om de cake er makkelijk uit te halen kun je een bakpapier in het blik doen (zie tweede foto). Snijd de overige ¼ appel in 4 partjes en verdeel die over de bovenkant van de cake.
3. Bak de cake. Bak de cake gedurende 1 uur op 175 graden. Je kunt controleren of de cake gaar is door er met een satéprikker in te prikken. Als hij er droog en schoon uitkomt, is je cake gaar.
Eet smakelijk!